Της Τζένης Κριθαρά
Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώνεται επικίνδυνα και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στη διελκυστίνδα επίδειξης δύναμης που λαμβάνει χώρα μεταξύ Πιονγκγιάνκ και Ουάσινγκτον. Καθώς οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα πληθαίνουν και ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το πυρηνικό μπρα ντε φερ, η παρουσιάστρια της Κεντρικής Τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας (KCTV) , Ράι Τσουν-χι, εξελίσσεται για τη διεθνή κοινή γνώμη σε μία από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίας της χώρας.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης της έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισμό «η γυναίκα με τα ροζ», καθώς τα τελευταία χρόνια επιλέγει να εμφανίζεται στο δελτίο ειδήσεων φορώντας ροζ κιμονό, το οποίο αποτελεί τμήμα της «hanbok», της παραδοσιακής κορεατικής ενδυμασίας.

Η Ράι Τσουν-χι έχει γίνει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο σχολιασμού διεθνούς σχολιασμού για το πάθος και τον ενθουσιασμό που χρησιμοποιεί για να μεταδώσει κάθε νέα πυρηνική δοκιμή της χώρας της. Τους τελευταίους μήνες, καλείται όλο και συχνότερα να ενημερώσει τους τηλεθεατές εντός και εκτός Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πλέον περιγράφεται από τον διεθνή Τύπο ως η γυναίκα που θα εκφωνήσει το τέλος του κόσμου, σε περίπτωση που ο Κιμ αποφασίσει να πατήσει το ... κουμπί!
Ποια είναι, όμως, η γυναίκα που κατάφερε να γίνει το κεντρικό πρόσωπο του μοναδικού τηλεοπτικού σταθμού της Βόρειας Κορέας; Η Ράι Τσουν-χι γεννήθηκε το 1943 στην πόλη Τονγκτσονγκ, σε μία φτωχή οικογένεια και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Θεάτρου της Πιονγκγιάνγκ. Το ταλέντο της στην ηθοποιία της άνοιξε το 1971 τις πόρτες της παρουσίασης στο κρατικά ελεγχόμενο κανάλι της Βόρειας Κορέας. Η Ράι Τσουν-χι κέρδισε εύκολα την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών χάρη στη χαρακτηριστική της φωνή, αλλά και το ταλέντο να προσαρμόζει το ύφος και την αφήγησή της ανάλογα με το γεγονός που εκφωνεί.

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφώνησε την είδηση του θανάτου του ηγέτη των Βορειοκορεατών Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Δεκέμβριο του 2011. Με πένθιμο ύφος, αφήγηση που παραπέμπει σε επικήδειο και δάκρυα στα μάτια μετέδωσε την είδηση:

Στον αντίποδα, οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας μεταδίδονται με πανηγυρικό ύφος και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και εθνικής υπερηφάνειας:

Η 74χρονη σήμερα Ράι Τσουν-χι κατάφερε για δεκαετίες να μεταδίδει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν στους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και τις δραστηριότητές τους, επιτυγχάνοντας με αξιοθαύμαστο τρόπο να αποφύγει τις εκκαθαρίσεις που υπέστησαν άλλοι συνάδελφοί της. Από τα πολύ λίγα πράγματα που έχουν διαρρεύσει εκτός Βόρειας Κορέας γι αυτή, γνωρίζουμε πως ζει σε ένα πολυτελές σπίτι στην Πιονγκγιάνγκ μαζί με τον σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της και πως είναι πολύ ευκατάστατη, μετά από όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς στην κρατική τηλεόραση.
Τυπικά, έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2012, όμως επιστρέφει κατά καιρούς στην τηλεόραση για να μεταδώσει πολύ σημαντικά γεγονότα για την πατρίδα της, όπως τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, στην οποία υποστηρίζει πως προχώρησε η Πιονγκγιανγκ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πλέον, αφιερώνει τον χρόνο της στο να διδάσκει νέους εκφωνητές πώς να γίνουν αποτελεσματικοί παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης της χώρας. Άλλωστε, μετά από 40 χρόνια εμπειρίας θα έχει πολλά να τους μάθει!
 
Top