Σε ρόλο ειρηνοποιού η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) μετά την κρίση που έχει προκύψει από την απόφαση της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να απαγορεύσει την είσοδο της εκπροσώπου της Ρωσίας, Γιούλια Σαμοΐλοβα, στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Κίεβο, όπου θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός.
Η EBU πρότεινε στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, να παρουσιάσει την συμμετοχή της Ρωσίδας ερμηνεύτριας στον διαγωνισμό μέσω δορυφορικής μετάδοσης.
“H EBU εργάστηκε εντατικά με σκοπό να αναζητήσει λύση σ' αυτή την κατάσταση και πήρε μια άνευ προηγουμένου απόφαση να προτείνει στο Πρώτο κανάλι, να διοργανώσει την δορυφορική μετάδοση της εμφάνισης της Γιούλια Σαμοΐλοβα, στην οποία απαγόρευσαν την είσοδο στην Ουκρανία, ώστε παρόλα αυτά να μπορέσει να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Eurovision 2017”αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αν και δεν έχει υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Ρωσία, η Μόσχα έχει απειλήσει με οριστικό μποϊκοτάζ του διαγωνισμού τραγουδιού.
Την Ρωσία στον Διαγωνισμό Eurovision 2017 θα εκπροσωπούσε η Σαμοϊλοβα με το τραγούδι "Flame Is Burning". Την Τετάρτη η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας απαγόρευσε την είσοδο της εκπροσώπου της Ρωσίας στην χώρα για τρία χρόνια, επειδή είχε επισκεφθεί την Κριμαία και με βάση την ουκρανική νομοθεσία κάθε ξένος που προτίθεται να επισκεφθεί την Κριμαία πρέπει να έχει την έγκριση των ουκρανικών αρχών.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Eurovision, Γιουν Ούλα Σαν, αναφερόμενος στην πρόταση της EBU, δήλωσε ότι “συνεχίζουμε τον διάλογο με τις ουκρανικές αρχές με σκοπό να διασφαλίσουμε την παρουσία όλων των συμμετεχόντων ώστε να εμφανισθούν ζωντανά στο Κϊεβο, και η πρόταση μας νομίζω ότι η πιο καλή λύση”.
 
Top